Türkiye'de halk oyunları ülkenin kültürel yapısı gereği, oynanış şekli bakımından birbirinden farklılık gösteren türlere ayrılır.Bunlara örnek olarak Erzurum civarında Bar, Doğu ve Güneydoğu'da Halay, Trakya'da Hora, Karşılama, Karadeniz'de Horon, Konya ve civarında Kaşık Oyunları, Ege'de Zeybek verilebilir.
Halk oyunları taklidi oyunlar (doğa oyunlarını,günlük yaşamı vb.) olabileceği gibi,toplumsal olayları,aşkı sevgiyi de konu alan oyunlar vardır.Mesela Urfa Kımıl oyunu,ekine zarar veren bir haşare yüzünden halkın yaşadığı sıkıntıyı dile getirir ve bu oyunda olduğu gibi diğer oyunlar için de çeşitli anlatılar vardır.
Ben Türk Halk Oyunlarında hangi figürleri izlersem izleyeyim oyunları genel olarak sevda, isyan ( başkaldırı, meydan okuma,) mutluluk en çok da özgürlük olarak algılarım.
2 yorum:
Cennet bahçesine uğradığınız zaman orada oturunuz.
Sahabiler: "Ya Resulullah, Cennet bahçesi nedir?" diye sordular.
Resulullah (SAV) şöyle cevap verdi : "İlim meclisleridir." Hadis-i serif (Terğib, 1.112)
Hayirli cumalar, güzel haftasonlari diliyorum...
Halk oyunlarini kendim ilkokul 1. siniftan 20 yasima kadar icra etmis olabilmekten cok mutluyum, cok derin unutulmaz tatli hatiralari kaldi simdi gönlümde...Paylasim icin yüreginize saglik...
merhaba 3 günlük antalya turundan sonra buradayım bana göre folklor oynamak ayrıcalık lise yıllarında değişik yörelerimizden oynamıştım ama yetmedi eğe yöresine ait zeybekleri öğrenmesem olmazdı çok güzel bir duygu hele burdur yöresine ait serenler denizli yöresine ait tavas zeybeği müthiş bir şey inan halk oyunlarımızın tanımına verdiğin katkıdan dolayı sonsuz teşekürler
Yorum Gönder